Tlf: +45 71998904

Kabelguide

Læs her om de forskellige kabeltyper der findes til IT-udstyr. Vi har samlet en oversigt over de mest anvendte.
Alt fra kabler til overførsel af data, tilslutning af tilbehør til strømforsyning og opladning.

USB-A han til USB-B han
USB (Universal Serial Bus) blev introduceret i 1996 i et samarbejde med IBM, Intel Corporation og Windows Corporation. Det har længe været det mest anvendte kabel til at tilslutte enheder til sin computer. F.eks mus, keyboards, eksterne harddiske og printere. De findes i mange forskellige længder og med forskellige variationer af udgange. Man skal regne med en maksimal dataoverførselshastighed på 280 Mbps eller ca. 35 MBps.
billede af et usb-c kabel
USB-C

USB-C står for “Universal Serial Bus Type-C.” og er en type USB-stik, der blev introduceret i 2015. Den understøtter USB 3.1, hvilket betyder, at en USB-C-forbindelse kan overføre data hurtigere end almindelig USB, på op til 10 Gbps og sende eller modtage op til 20 volt eller 100 watt strøm. Overførselshastighed på 20 Gbps, som er 40 gange hurtigere end USB 2.0. Udgangseffekten på 100 W/5 A oplader dit produkt med høj hastighed.

 

Ved udgangen af 2024 skal alle mobiltelefoner, tablets og kameraer, der sælges i EU, være udstyret med en USB Type-C-opladningsport. Dette vil forhindre overproduktionen af opladere og være gavnligt for miljøet.

billede af et lightning kabel
Lightning

Denne type kabel er specialudviklet af Apple til at connecte og oplade deres enheder som iPhone, iPads og AirPods. Før i tiden fandtes de med et USB hoved i den anden ende af kablet, men nu er de gået over til USB.C for hurtige overførsel af data og opladningstid.  Datakabel med Hi-Speed USB A 2.0-stik med overførselshastighed på op til 480 Mbps.

thunderbolt
Thunderbolt

Thunderboltkabel understøtter Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 og USB 4 dataoverførsel op til 40Gb/s, USB 3.1 Gen 2 dataoverførsel op til 10Gb/s, DisplayPort-videoudgang (HBR3) og opladning op til 100W. Brug dette kabel til at forbinde en Mac med Thunderbolt 3 eller 4 (USB-C)-porte til Thunderbolt (USB-C) og USB-skærme og enheder såsom Studio Display, Pro Display XDR, docks og harddiske.

HDMI

HDMI moverfører billede og lyd digitalt fra enheder som Playstations, DVD afspillere og computere til TV eller projektorer. Man kan opnår HD biledekvalitet i 720 eller 1080 HD, 4K

VGA/XGA/SVGA

VGA/XGA/SVGA Monitor kabler benyttes til at forbinde computerskærme med computere. Alle stik har hanstik i begge ender. De giver flotte signaler, men kabler som DVI-D, HDMI eller DisplayPort vil levere signaler i bedre kvalitet.

Displayport

Et displayport-kabel bruges til at forbinde en computer/bærbar med en monitor. Det forbindes med displayport stikket i computeren og skærmen. Kan understøtte billede i 4K. Displayport 1.2. Understøtter high definition video, multi-kanal digital lyd og DPCP.

DVI

DVI-kabel er ikke det mest benyttede på markedet, men kan overføre videosignaler i både og analog og digital mellem computere og monitorer. 

Displayport til HDMI

Displayport til HDMI kabel. Kan bruges til at tilkoble en computer med displayport til en skærm med HDMI indgang. Længde 1,5 meter.

 
billede af et strømkabel
Strømkabel

Der findes en lang række kabler der kan levere strøm til en enhed.

De mest benyttede til stationære computere er dem med Schuko stik eller LoRad SPC. De fås også med euro-stik og med/uden jordforbindelse. Apples enheder oplades i dag via USB-C/Thunderbolt eller med deres eget MagSafe-stik.

I Danmark bruger vi 230 volt og to-benede eller trebenede stik med runde ben, men der kan være andre spændingsniveauer gældende i udlandet. Benyt derfor en rejseadapter for at undgå overophedning grundet et andet spændingsniveau.

Lan-kabler

Et lan-kabel/netværkskabel bruges til at forbinde en computer, bærbar pc eller spillekonsol med en router til internettet. I nogle husstande bruges de også til at forbinde en router til internettet. Stikket i vægstik/data indgangen i hjemmet forbindes til routeren med lankablet. Da de fleste i dag benytter trådløst internet, er de ikke ligeså brugte som tidligere. Hvis du vil være sikker på en stabil forbindelse, bør et lankabel benyttes. 

 

Cat 5 netværkskabel

Cat5 er det mest anvendte netværkskabel i Danmark. Kablet har en max hastighed på 100Mbps over 100 m og max båndbredde på 100 MHz.

Cat 6 netværkskabel

Cat 6 er designet som det bedste ”allround” netværkskabel. Cat 6 kabel har højere kapacitet og er mere modstandsdygtig overfor udefrakommende støj.

Cat 6 kablerne har ændret lidt på designet i forhold til Cat 5 kablet. Kablet er tykkere og transmitterer en større mængde data end Cat 5 og Cat 5e, men kun over kortere afstande.

Cat 6 understøtter en båndbredde på 250 MHz og hastigheder på op til 10Gbps op til 50 meter og omkring 2Gbps derover.

Minidisplayport til HDMI adapter​

Med Mini DP (DisplayPort) til HDMI, kan du sætte en Mac, der ikke har en HDMI-udgang, til dit tv og udvide dit digitale skrivebord, se film eller bare spille spil på en større skærm

USB til LAN adapter – Mac

Med Apple USB til Ethernet Adapter opretter du en forbindelse fra din Apple enhed til et ethernetnetværk

Lightning til HDMI

Lightning Digital AV-mellemstik, der virker med din iPhone, iPad eller iPod med Lightning-stik. Lightning Digital AV-mellemstikket understøtter skærmdublering, så du kan vise det, du ser på din iPhone, Mac eller iPad, på fjernsyn, skærme og projektorer med VGA-udgang eller andre kompatible skærme i op til 1080p HD

HDMI Splitter 1 til 4

Splitter signal fra et HDMI-signal fra en pc eller bærbar computer og opdeler det til fire tilsluttede skærme. Derved kan én HDMI-forbindelse bruges til at betjene fire HDMI-skærme.